Sabtu, 23 Oktober 2010

Pengalaman mengajar Aku

Perit bila simpan dalam hati.. Perit bila tak mampu nak luahkan pada orang. Memang peritlah... Kenapa lah payah sangat aku nak meluah rasa dekat orang nih. Tapi nak meluah tuh, aku perlu mengenali isi hati orang dulu. Mana boleh nak men hentam criter kat sesape sesuke hati. Bila bercerita.. ibarat tuh bawak maruah sendiri. Orang menilai kita dari cerita kita. Orang lain mampu buat apa sahaja tuk memburukkan kita sebab ada banyak cerita pasal kita. Cukuplah sekali aku mengalami keperitan yang teramat sangat.. bila kawan yang aku percaya, memburukkan aku depan kawan-kawan aku yang lain. Dah lah burukkan aku.. jatuhkan maruah aku lagi lak tuh. Padahal aku tak pernah bercerita pape pon kat dia. Yang dia suka sangat tokok tambah cerita tuh pe sal ek.. Nak cari populariti ke ape..??? Thank to my pren coz story semua crite tuh kat aku. Kalu tidak.. aku stil percayakan dia lagi. Masih ada lagi kawan yang sanggup tikam kawan dari belakang kan. Nih kompom hidup dia tak pernah sempurna... Sebab dengki dengan orang yang lebih baik dari dia. hehe~~ (*_*)

Ermm~~ Aku mungkin tak reti nak meluah rasa apa yang terbuku dihati aku. Dan mungkin perit untuk aku bercerita. Sebab aku tak mahu orang terasa dengan kata-kata aku. Mungkin cara aku silap sebab menggunakan medium FB untuk meluahkan kata. Tapi, kau rujuk kepada
+Positif part. Aku pedulikan apa yang orang kata!! Tapi.. apa yang baik datang mulut orang aku terima sebagai teguran dengan baik. Ofcoz aku "Open Minded". Bukan nak berlagak.. Teguran tuh ibarat nasihat yang menampakkan rupa dan perangai seseorang. Even kau berkata aku nih @%$^% dekat sesiapa saja.. Aku tak kesah. Aku mengenali diri aku dengan baik dan paham diri aku dengan baik. Bukan aku nak bangga aku nih boleh berubah dengan cepat atau bangga dengan kebolehan yang aku ada. Yang mane buruk.. cuba amek sebagai peringatan bahawa kau tak mahu aku buat macam tuh. So, cuba berubah. Perubahan bukan yang dengan sekelip mata. Tapi kaji dulu sikap diri sendiri. Cuba mintak pendapat dengan kengkawan yang lain. Supaya aku boleh compare macammane diri aku yang sebelom dan sekarang. Siapa je yang boleh nampak silap aku..?? Siapa lagi yang boleh menilai aku dengan baik?? kalau bukan kawan yang mengenali aku. Tak kira sesiapa yang tegur aku. Tapi orang salah tafsir, sebab aku tak boleh terima teguran!! Dan dengan senangnya bercerita dengan sesiapa sahaja yang dia suka tanpa memilih orang. Yang penting ko mampu untuk meluah kata. Memang silap bila buat perkara camtuh. Ibarat ko membuka mata orang untuk melihat keburukan.. kelemahan dalam diri ko sendiri. Kau bercerita dengan bangganya.. sedangkan orang yang mendengar dah kompom pandang slek kat aku. Dan orang tuh juga cuba memikirkan yang -Negative & +Positive pasal apa yang kau bercerita. Itupon bagi orang yang ada otak.. yang dah matang. Baru boleh Open dengan kata-kata orang. Baru boleh membezakan yang mana baik dan yang mana yang buruk.

Bagi aku nih pengalaman untuk aku cuba mengenali diri aku dengan baik dan cuba sempurnakan hari-hari aku dengan baik. Aku tak kesah apa yang orang kata. Tapi.. memang tipu la kalau aku kata aku tak terasa dengan perbuatan orang. Terasa tuh memang ada la. Dah la air mata aku senang je nak mengalir cam air terjun je. Bukan bermaksud aku mengalah.. atau memang 100% silap aku. Yang mana silap aku.. aku mengaku. Aku bukan peguambela yang hari2 perlu membela diri depan mahkamah. Aku hanya berdiam diri sahaja. Itu menandakan aku tak mahu benda buruk berlaku. Aku tak mahu ia berpanjangan. kalu ko nak aku sujud mintak maaf.. itu bukan aku. Aku mungkin akan mengeluarkan ungkapan 'Mintak Maaf' even bukan silap aku.. Lebih baik mengalah dengan orang yang tak reti bahasa. Tuh je la cara aku.

Mendiamkan diri lebih baik dari berkata. Ko nak cakap aku ntahhapehapentah pon. Suka hati ko lah. Tuh mulut ko. Hak ko nak berkata apa.

Menghargai?? Apa yang perlu dihargai??

Mungkin aku nih terlalu buduh kerana tak tahu nak menghargai orang. Dan mungkin aku nih terlalu banggang kerana tak tahu bagaimana nak memuji orang dan menghargai orang. Aku bukan hipokrit nak memuji orang sesuka hati. Aku bukannya mulut manis untuk mengungkap kata-kata yang manis.. sedap didengar... Tolong lah!!~~~ Biarpon aku berusaha macammana skali pon. Aku takkan memuji orang sesuka hati aku. Tak pepasal pujian tak ikhlas yang aku bagi. Tak payah lah nak tunggu aku jadi kaki bodek.. ampu.. pemuji yang ramah. Kalu nak aku jadi penghebah sedunia. Aku boleh je on..~ anytime lagi.. hehe.. Nak aku mendajalkan orang.. untuk bukan niat aku.. atau perbuatan aku. tapi bila orang dah mulakan dulu.. buat apa aku nak biarkan orang tindas aku. Mentang2 aku nih terlalu baik untuk dipijak dengan slow2 je.. Lama2 sengetlah aku.. Jadilah minah senget.

Kekadang tuh.. pemikiran orang aku tak reti nak baca. Sebab manusia nih banyak perangai yang tak disangka. Tahu-tahu je.. jadi kamen rider.. tup..tup.. jadi mask rider.. tip top je.. jadi otomen. Memang tak disangka kan. Kekadang manusia nih pon depan je nampak baik. Belakang kita.. nauzubillah~~ memang tak sangka lah. Ibarat aku nih sanggup buat apa sahaja. Bila-bila masa je boleh arah itu.. arah ini..

orang bertopengkan otomen. lalala~~

Ape -ape pon.. tak perlulah berharap pujian dari aku yang buduh nih. Memang aku takkan mudah nak puji orang. Sebabnya kenapa..?? Suka hati aku lah nak mulut manis atau tidak. Boleh tak aku cakap camtuh..~~~ hehe

Related Posts with Thumbnails